Up Home Blog About

Estland Startupland

Onlangs ontmoette ik vijf heren op een terrasje tegenover Amsterdam Centraal. Zij waren op doorreis naar Schotland en hadden een dag in de hoofdstad te spenderen. Als Rotterdammer werd ik om advies gevraagd en discussieerde wat met ze om hun smaak te bepalen. Musea waren niet echt aan hen besteed. Ze hadden ook van Naarden gehoord, wat mooi zou zijn om te bezoeken.

Met pretoogjes vroeg er een waar het red light district was. Ik wees grofweg de richting aan, die ik achteraf niet helemaal goed bleek te hebben. Het was weliswaar in de richting van een Voorburgwal, maar net de verkeerde. Dat moet men deze Zuid-Hollander maar vergeven.

Na wat contemplatie zei de Est naast me, die overigens het beste Engels sprak, dat zij een rondvaart zouden doen en met de trein naar Naarden. Een mooie dag in warm bewolkt Amsterdam.

Toch kon ik het niet nalaten om Rotterdam aan te prijzen voor hun volgende bezoek. De stad waarover ik zo graag uit het hart vertel ondergaat thans zo een wederopleving dat het de toehoorders was aan te zien hoe ik haar beleefde.

De aanprijzing werd genoegzaam ontvangen en niet veel later beantwoord met een reisadvies naar Estland. Toen ik vertelde er nog nooit geweest te zijn, ging de prater er wat rechter voor zitten om me het volgende recept voor te schrijven:

Als je naar Estland gaat, adviseer ik je om de eerste keer alleen naar Tallinn te gaan. Spendeer een hele dag in de oude stad. Dit is een Hanzestad geweest, de meest noordelijke. De volgende keer trek je het land in, waar we nog echt bos hebben.

Het gesprek passeerde onze dagelijkse activiteiten. Hij had in de meubilering gezeten, hotels of bedrijven door Europa. Meeste klanten in Finland en Zweden. Tot aan Frankrijk aan toe. Geen enkele in Nederland. Mijn activiteiten werden glimlachend door hem samengevat als "Ah, IT-guy" en onmiddellijk daarop met het Estse vergeleken. Tallinn is ook een startuphub. Dat ik niet wist dat Skype er vandaan kwam, verbaasde hem.

Gedurende de conversatie heb ik hun drie keer gevraagd me een woord te leren: hallo, tot ziens en dankjewel. De vangst: tèrrè, hèidaga, èite.

Vriendelijk als ze waren en even betrokken in het gesprek vroegen ze om de Nederlandse equivalenten. De laatste heidaga van mij werd beantwoord door een dààg van hen.TODO: Bezoek Estland volgens bovenstaande recept. Neem laptop mee.