Up Home Blog About

Lightverse

Lightverse is the craft of metric poetry. Cool kids are doing it, says wikipedia. For now I switch to Dutch as the vast majority of my metric formulations are in this language.

Over light verse staat een mooi artikel op hetvrijevers, waar ooit mijn ollekebollekedebuut resulteerde in een grote forumdiscussie waar zelfs de Taaladviesdienst bij moest worden gehaald om het pleit wat betreft het gekozen woord in mijn voordeel te beslechten. Echter, er mankeerde aan dat werkje nog wel het een en ander op vormtechnisch gebied. Met wie dit relaas terug kan vinden, breng ik graag een briefwisseling tot stand, louter metrisch welteverstaan.


Plezierdichtwerk

De grote versificator Drs. P introduceerde de term plezierdicht voor een versje uit dit genre, doelend op het plezier dat wij ontlenen aan het gepuzzel bij het totstandbrengen ervan. Tot kort voor zijn dood schreef hij nog elke dag een ollekebolleke. Ter nagedachtenis aan deze Heinz Hermann Polzer (1919-2015) een vers in de door hem uitgevonden vorm 'retour':Verhaal komt voor in eindeloze vormen
Plezierdichtwerk omvat het strengste deel

Maar wie bewaakt er nu nog onze normen?
De meester in de leer – van wie wij heel
veel hielden – is al even niet vitaal

De drandus - door wie ik zo gretig speel
Met olbol, elftal, spicht of madrigaal -
Liet dagelijks zijn pen papier bestormen
Waarover en waardoor ik dit verhaalNavigate to: energysoftwarevaria UP